TomTom: Autostream

Periode: Januari 2018 – Juli 2019

Binnen TomTom Research & Development was een manier bedacht om kaarten zo te coderen, dat kaartupdates op een efficiënte manier via het mobiele telefoonnetwerk naar auto’s verstuurd zouden kunnen worden. Dit vervulde een behoefte in de markt, waar actuele en uiterst nauwkeurige HD kaarten nodig waren voor verschillende initiatieven voor autonoom rijdende autos.

Toen ik als systeem architect in het project begon, was er een succesvolle eerste technologie demo uitgevoerd en door verschillende automakers positief ontvangen. Het was mijn taak om de verdere ontwikkeling en transitie naar een product te begeleiden. Het team groeide in deze periode van zes individuen naar drie teams van elk een kleine tien personen.

We hebben het prototype geheel herbouwd tot een productoplossing, die de aangeleverde grote hoeveelheid kaartdata incrementeel compileert tot fragmenten die in de auto betrouwbaar opnieuw tot een doorlopende kaart worden samengesteld. De compilatie van kaart data gebeurt in een dynamisch schalende zeer parallelle Java EE cloud applicatie. De client code was in een veilige subset van C++ geprogrammeerd, zodat klanten Autostream eenvoudig in de eigen applicatie in kunnen bouwen. De schaalbare distributie van gecompileerde kaartdata in de cloud zorgde hierbij voor tijdige levering aan extreem grote hoeveelheden autos. Het resulterende systeem voldeed aan de standaarden voor automotive safety, waar ik zelf ook voor ben gecertificeerd.

Behalve het sturen van de technische oplossingen en hands-on meebouwen aan de verschillende delen van de software, heb ik ook een grote rol gespeeld in de formele documentatie van het systeem en de ondersteuning bij onderhandelingen met potentiële klanten.

Op het moment van mijn vertrek waren de gesprekken met een eerste klant in een vergevorderd stadium, en werd AutoStream een zelfstandig onderdeel binnen TomTom. Hierbij werd besloten dat mijn rol als systeem architect voortaan vervuld moest worden door een vaste medewerker, die mijn taken na mijn vertrek heeft overgenomen.