Philips PHS: MoonCore backend

Periode: Maart 2015 – Augustus 2015

Philips PHS was gevorderd in de ontwikkeling van een nieuwe fitness tracking applicatie op basis van een app en een stappenteller die om de pols kon worden gedragen. Er waren echter twijfels bij de bestaande implementatie van de backend voor dit product.

Ik heb samen met twee ervaren backend engineers een alternatieve oplossing op het Philips Heath Suite Digital Platform (HSDP) gerealiseerd. Mede door onze Agile manier van werken hebben we al na acht weken de bestaande backend implementatie kunnen vervangen, waarna we de functionaliteit verder hebben uitgebreid.

Technisch bestond onze component uit een Spring Boot Java microservice die verschillende soorten data uit de app in een MongoDB database bewaart en met verschillende bewerkingen op de data weer terug kan lezen voor visualisatie in de mobiele app. Later hebben we om operationele redenen de database gemigreerd naar een PostgreSQL database. De data bestond uit een scala aan gegevens zoals gemeten stappen en hartslag, maar bijvoorbeeld ook uit locaties en voedingswaarden. Deze gegevens werden vanuit de database real-time verwerkt tot statistieken en afgeleide gegevens die in de app gebruikt werden om adviezen aan de gebruiker te geven.

Onze backend code werd al tijdens onze ontwikkeling door een ander team gebruikt voor opslag van soortgelijke data, en is later een standaard onderdeel van het Health Suite Digital Platform geworden waar verschillende applicaties op zijn gebouwd.