Waterval is het grootste misverstand in de Software wereld

Tot op de dag van vandaag zijn er nog altijd discussies over de zin en onzin van Agile manieren van werken in de software industrie, en blijven managers aanhalen dan “volgens Internet” Agile helemaal niet werkt. In plaats daarvan kiest men liever voor de gestructureerde controleerbaarheid en hiërarchische autoriteit van het vertrouwde “waterval” proces.

Het bijzondere is dat het waterval proces (zonder er die naam op te plakken) zijn oorsprong heeft in een publicatie van Dr. Winston W. Royce uit 1970, waarin juist wordt uitgelegd waarom dit proces niet werkt. Daarbij hint deze publicatie zelfs al naar een aantal Agile principes als oplossing voor de beperkingen van het waterval proces.

Het fundamentele probleem is dat software ontwikkelen eerder is als schilderen of beeldhouwen in plaats van muren metselen: Het beoogde resultaat is heel moeilijk vooraf onder woorden te brengen, en de uitvoering is een complexe brij van activiteiten met een grote variantie. En zelfs als de gigantische investering is gedaan om alles goed te voorspellen, dan blijkt elke software bij confrontatie met gebruikers toch niet zo handig als gepland.

Kortom: Er is geen afweging, want het beroemde waterval proces werkt ook volgens de wetenschap niet voor software ontwikkeling.